lördag 21 mars 2015

Glöm inte att låsa av Elizabeth Haynes

Titel: Glöm inte att låsa
Författare: Elizabeth Haynes
Antal sidor: 447

Beskrivning från Adlibris:

"Catherine Bailey är ung, singel och festar hårt med sina vänner på helgerna. Känner hon sig attraherad av en man tvekar hon inte att ge sig in i leken. Men när hon träffar Lee blir det snabbt allvar. Han är snygg, karismatisk och spännande - det är nästan för bra för att vara sant. Inte bara Catherine utan också alla hennes väninnor faller som käglor. Vilket kap!
Deras passion är himlastormande, Lee uppvaktar Catherine som ingen man tidigare gjort, men snart får hon uppleva hans dåliga humör och en skrämmande brutalitet. Vem är han egentligen? När kommer han att höra av sig härnäst? Vad sysslar han egentligen med?
Att Lee är en man med makt står klart. Deras relation blir alltmer oförutsägbar och Catherine känner sig osäker, hon har en kuslig känsla av att någon rotar bland hennes saker. Inte lämnade hon fönstret öppet? Och inte låg boken där när hon gick till jobbet i morse? Hon kontrollerar gång på gång att fönster är stängda och dörren är låst när hon går ut. Och sedan kontrollerar hon igen och sedan en gång till. Tvångstankar och ritualer tar över hennes liv, stjäl hennes tid och inre ro. Catherine känner sig hotad till livet.
Långsamt bryts hon ner. Catherine förvandlas från en festglad och självsäker ung kvinna till ett nervvrak med tvångsbeteenden utan någon som helst självkänsla. Hon försöker tala med goda vänner om det som händer men blir inte trodd - de känner Lee och dyrkar honom. Inte skulle han bete sig på det sättet? Hennes liv blir outhärdligt, hon litar inte på någon, har ingen att vända sig till.
Catherine ser till slut ingen annan utväg än att fly. Men det hon tror sig ha undkommit en gång för alla kommer att upprepa sig."Mina tankar om boken:

Efter att ha läst så många positiva recensioner om den här boken kände jag att den här måste jag läsa.
Köpte hem den, började läsa direkt och kunde inte sluta.

Lider med Catherine och kan verkligen känna hennes ångest och stress när jag läser.

Man får följa Catherine i två olika tidsperioder. Den ena utspelar sig i dåtid och handlar om Catherines liv före och under tiden hon träffar Lee.
Det är med fasa man läser eftersom man vet att det hela leder fram till något hemskt och som har gjort att Catherines liv ser ut som det gör.

Den andra tidsperioden är ett par år senare och man följer Catherines vardag som mest består av att kontrollera lås på dörrar och hur hon kämpar med sin ångest.
Författaren beskriver detta så bra och det gör att man på något sätt kan förstå vilket helvete Catherine lever i.

Man blir både arg, ledsen och förtvivlad när man läser.
Det känns så verklighetstroget och jag vet om att det finns kvinnor som Catherine på riktigt som lever under den här stressen och hotet från en man och samhället har totalt misslyckats med att skydda dem.

En väldigt stark bok som jag verkligen rekommendera!

Betyg:

4/5

Köp boken på Adlibris / Bokus

8 kommentarer:

 1. Tycker också den var riktigt obehaglig men samtidigt viktig. Ett lite annorlunda perspektiv på brott också jämfört med vanliga deckare.

  SvaraRadera
 2. Den låter väldigt spännande men också lite obehaglig, Får nog kolla upp denna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den är riktigt obehaglig och verklighetstrogen.

   Radera
 3. Åh, har haft denna boken hemma men hann inte läsa den innan jag var tvungen att lämna tillbaka den. Tack för påminnelsen om att låna den igen!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du får tillfälle att läsa den!

   Radera
 4. Låter spännande. Jag lägger till denna i min att-läsa-lista ��

  SvaraRadera