lördag 5 oktober 2013

Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman

Titel: Min mormor hälsar och säger förlåt
Författare: Fredrik Backman
Antal sidor: 447
Förlag: Forum bokförlag

Beskrivning från Adlibris:

Elsa är sju år gammal och rätt störig. Eller hon uppfattas i alla fall så eftersom hon inte är helt blåst i skallen och den gällande samhällsnormen är ju att sjuåringar ska vara det.

Mormor är hennes bästa vän. Hennes enda, faktiskt. Mormor brukade vara ett geni och jobba som kirurg, men nu kör hon bil utan körkort och står på balkongen med öppen morgonrock och skjuter på oanmälda besökare med paintballgevär.

Folk säger att hon är annorlunda. Galen. Men mormor har ett hemligt språk och ett eget kungarike, "Miamas", och där är allt annorlunda. Det är dit mormor tar med Elsa när Elsas föräldrar skiljer sig och när Elsa blir slagen i skolan för att hon inte är som alla andra sjuåringar. Miamas är deras frizon, tills mormor en dag blir sjuk och får veta att hon är döende.

Som ett sista äventyr ger hon då Elsa en serie brev, där mormor ber sina grannar om ursäkt. De leder Elsa till en trappuppgång fylld av militanta bostadsrättsivrare, fanatiska kaffedrickare, kamphundar, monster, fyllon och helt vanliga kärringar. Men de blir också upptakten på en historia där ett barn försöker lära sig acceptera att alla man älskar ska dö, och där hon bit för bit får veta sanningen om både kungariket Miamas och sin mormor.


Mina tankar om boken:

Har som de flesta andra i bokvärlden läst och älskat En man som heter Ove och hade jättehöga förväntningar på den här boken.
För höga om jag tänker efter nu i efterhand.
Blev därför ganska besviken till att börja med.
Tror jag fick läsa nästan 150 sidor och var nära på att ge upp men rätt som de var så klickade det till och jag drogs med in i berättelsen.

Jag har skrattat och gråtit om vartannat och delat med mig av korta stycken till familj och vänner.
Gillar verkligen Elsa även fast hon kanske inte är så verklighetstrogen som en åttaåring.
De övriga karaktärerna är fantastiska och jag kan mycket väl tänka mig att det finns sådana personer i ett vanligt hyreshus någonstans i Sverige.

Förvänta dig ingen ny Ove när du läser den här boken och inget lika fantastiskt men däremot har du en spännande resa framför dig tillsammans med Elsa!

Betyg:
4/5

Köp boken på Adlibris / Bokus

2 kommentarer:

  1. Du har blivit taggad hos mig :)
    http://blandbocker.blogg.se/2013/october/book-shuffle-tag.html

    SvaraRadera
  2. Jag skrev om den här idag på min blogg, hade också grymt höga förväntningar men reagerade lite annorlunda mot vad du gjorde :)

    SvaraRadera