måndag 1 september 2014

Lyssnat på: Född fenomenal av Josephine Bornebusch

Titel: Född fenomenal
Författare: Josephine Bornebusch
Längd: 5 t 41 m
Inläsare: Josephine Bornebusch
Förlag: Bonnier Audio

Beskrivning från Adlibris:

"Det enda som Rut inte gillar hos sig själv är sitt namn. Och det är ju trots allt hennes föräldrars fel. Rut är nämligen självsäker, klarsynt och lite smartare än alla andra. Det här är inget hon kan rå för - hon är helt enkelt född fenomenal!

Vid Ruts sida finns bästa kompisen Magda - en mytomanisk, översexuell hypokondriker helt utan spärrar - och den störige sportfånen Abbe. Fast om sanningen ska fram är Abbe ganska schysst och en solklar tiopoängare. Men för Rut finns det viktigare saker att tänka på, hon är nämligen nördigt intresserad av statistik och andra världskriget och på gränsen till besatt av Anne Franks dagbok. Därför skriver hon själv:

"Hittills lever jag ett väldigt odramatiskt liv. Jag har aldrig behövt fly från nazister och ingen jag känner har suttit fängslad i ett gårdshus. Inte ens min bror, som typ borde sitta fängslad gör det, så jag är fullt medveten om att denna dagbok kanske inte kommer vara helt späckad av spänning. Men jag kommer bjuda på exakthet. När någon hittar min dagbok, om ca 100 år, då ska alla luckor vara ifyllda, allt ska vara glasklart. Så om du läser det här är jag förmodligen redan död."

Men Ruts liv visar sig vara allt annat än odramatiskt. Det hela börjar med att den populära, ytliga Kattis paraderar runt i skolan i ett par nya jeans. När Rut försöker motarbeta Kattis hybris blir allt fel, och snart är Rut ansvarig för att få iväg hela sin dysfunktionella klass, med allt från lajvare till låtsasgangsters, på en skolresa. Frågan är bara vart fan de ska åka?"


Mina tankar om boken:

Åh vad jag gillade att lyssna på den här boken!
Har alltid gillat Josephine Bornebusch men nu älskar jag henne!
Inläsningen av henne själv är verkligen fenomenal!

Blir glad av den här historien och älskar Rut som karaktär trots att jag ibland uppfattar henne som lite självgod och att hon ska framställa sig själv som lite bättre än alla andra.
Samtidigt är det tacksamt att följa Rut eftersom hon går mot strömmen jämfört med många andra karaktärer i ungdomsböcker.
Här är det ingen utseendefixering eller viktnoja. Nej Rut vet att hon duger som hon är!

Själva berättelsen tuffar på i ett ganska lagom tempo och jag skrattar flera gånger åt Ruts tankar och funderingar.
Mailen till och från Ruts bro är helt fantastiska och Ruts bästa vän Magda är även hon en intressant karaktär.
Är nog inget med den här berättelsen som jag inte gillar!

Men det som verkligen gör detta till en fullpottare är inläsningen!
Vet inte om jag hade gillat den lika mycket om jag läst den själv men att lyssna på den var ett riktigt nöje!

Betyg:

5/5

Köp ljudboken på Adlibris / Bokus
Eller gör som jag och lyssna via Storytel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar