måndag 3 november 2014

Creepypasta - Spökhistorier från internet av Jack Werner

Titel: Creepypasta - Spökhistorier från internet
Författare: Jack Werner
Antal sidor: 378
Förlag: Ordfront förlag

Beskrivning från Adlibris:"Han dök först upp på ett internetforum 2009 som en hotfull skepnad i bakgrunden på ett par svartvita fotografier av lekande barn. Onaturligt lång och mager, utan tydliga anletsdrag, kom han snart att gå under namnet Slender man. Fem år senare är han huvudperson i noveller, filmer och datorspel, målas på väggar i städer världen över och förekommer i allt fler unga människors mardrömmar.

Det unika med Slender man, Vandraren, Getmannen och andra liknande skräckfigurer är att de inte har någon direkt upphovsman, utan uppstod ur det kollektiva undermetvetna som utgörs av miljoner internetanvändare.
De är exempel på Creepypasta digitala spökhistorier där uråldrig folklore möter internets kollektiva skaparkultur och virala förmåga. I många fall blir historierna till moderna vandringssägner, där Svarta madame motsvaras av hemsidor man absolut inte får besöka vid midnatt, och motsvarigheterna till Näcken eller Skogsrået inte lurar i skogskanten, utan bakom ett hörn i Grand Theft Auto V eller Minecraft.

I denna den första bok som skrivits om fenomenet, återger och analyserar journalisten Jack Werner den mest skrämmande och intressanta creepypasta internet har att erbjuda. Resultatet är lika mycket ett stycke högaktuell folklivsforskning som en samling hårresande spökhistorier."

Mina  tankar om boken:

Kom i håg när jag var i tio års åldern och gick på fritids.
Vi hade då en övernattning i en gammal skola och på kvällen läste en av fritidsledaren boken Råttan i pizzan för oss barn.
Oj vad läskigt det var!
Sen dess har jag alltid varit förtjust i folksägen.
Alltså saker som kanske inte är sanna men som folk berättar mun till mun.

Detta är något liknande, fast över internet.

Här träffar vi på både Slender man och Herobrine.
Två internetfenomen som har skrämt upp tusentals människor.
Inklusive mig..

Jag som aldrig blir särskilt rädd eller uppskrämd av böcker men efter att ha läst denna så har jag drömt mardrömmar och varit tvungen att gömma boken i garderoben för att få lite lugn och ro..
Fast på ett positivt sätt, för jag älskar det!

Betyg:

4,5/5


Köp boken på Adlibris / Bokus

1 kommentar:

  1. Åh en så läskig bok att den måste gömmas, det här låter som något jag verkligen borde läsa!

    SvaraRadera