onsdag 5 mars 2014

Expeditionen Min kärlekshistoria av Bea Uusma

Titel: Expeditionen Min kärlekshistoria
Författare: Bea Uusma
Antal sidor: 313 (illustrerad utgåva)
Förlag: Norstedts

Beskrivning från Adlibris:

"Juli 1897. Ingenjör Andrées expedition ger sig iväg i en vätgasballong med riktning Nordpolen. En djärv idé, chanslös från start. Snart befinner sig tre män, med minimala kunskaper om arktiska förhållanden, mitt i en vit mardröm.

I trettiotre år undrar en kvinna vart hennes fästman tog vägen. År 1930 hittas männen på en öde glaciärö i ishavet. Deras infrusna dagbok meddelar: nödlandning på isen efter tre dagar i luften. I månader drar de sina flera hundra kilo tunga slädar och försöker ta sig tillbaka till fast mark. På Vitön upphör plötsligt alla anteckningar.

I över hundra år har läkare, polarhistoriker, författare och journalister försökt lösa gåtan vad som hände på Vitön. Varför dog expeditionsmedlemmarna innan de ens packat upp slädarna, med varma kläder ouppackade, med matkonserver oöppnade, med tre fungerande gevär och lådvis av ammunition?

I Expeditionen. Min kärlekshistoria letar författaren och läkaren Bea Uusma efter sanningen om expeditionens öde. Hon gräver i arkiv och i polartrakternas permafrusna jordlager. Hon reser i Arktis och till Nordpolen. Hon träffar efterlevande, rättsläkare, osteologer, kriminaltekniker och brottsplatsutredare och söker svar i laboratorieprov, packlistor och i det enda som finns kvar av Andrée själv några nagelfragment som fastnat längst in i hans handskar."


Mina tankar om boken:

Först och främst vill jag bara säga vilken fin bok!
Har läst den illustrerade utgåvan och vilken läsupplevelse.
Det här är en sådan bok man vill äga och ha i bokhyllan för att kunna plocka fram och bläddra i.

Var väldigt intressant och spännande att läsa om expeditionen.
Nu i efterhand förstår man inte hur de kunde ge sig ut på det uppdraget överhuvudtaget.
Oerfarna, utan kunskap och med saker som inte ens fungerade som de skulle.

Tycker om hur boken är skriven.
Det är enkelt, rakt och utan massa onödiga stycken.

Betyg:

5/5

Köp boken på Adlibris / BokusInga kommentarer:

Skicka en kommentar