tisdag 14 maj 2013

Kretsen av Maggie StiefvaterTitel: Kretsen
Författare: Maggie Stiefvater
Serie: Kretsen 1
Språk: Svenska
Antal sidor: 318


Beskrivning från Adlibris

Fyra pojkar på en prestigefylld internatskola har bildat ett hemligt sällskap i syfte att finna en historisk, mytomspunnen kungagrav. En flicka med övernaturliga förmågor har nyligen mött en av pojkarna - fast som död. Snart kommer deras vägar att korsas igen, med förödande konsekvenser.

Enligt en uråldrig legend ligger en walesisk kung begravd någonstans i Amerika. Gansey, elev på en privatskola för pojkar, har blivit besatt av att finna kungagraven. Enligt myten ska man leta längs särskilda energilinjer, s.k. "leylinjer" som sägs sammanlänka besjälade platser, och att "den sovande kungen" kan uppfylla ens önskningar.

Blue är sexton år och dotter till en spåkvinna. Hennes egna synska förmågor är begränsade, men för inte så länge sedan förutsåg hon en ung mans färd mot dödsriket. Dessutom bär hon på vetskapen om ett annat förebud: om hon någonsin kysser sin sanna kärlek så kommer han att dö. Så möts Blue och Gansey, och hon förstår vem han är.

Ungdomarna slår följe i en tyst övertygelse om att de på något sätt behöver hjälpa varandra i jakten på kungagraven. Kärlek spirar, men en fiende närmar sig också.


Mitt omdöme:

Nu är det ett par veckor sen jag läste ut boken och anledningen till att jag har väntat att skriva recension på den är att jag känt mig lite kluven.

Jag hade superhöga förväntningar innan jag började läsa och det var nog därför jag blev besviken på boken.

Inte för att den var dålig utan främst att det tog så lång tid att komma in i berättelsen.
De första 150 sidorna tyckte jag var väldigt röriga och jag hade svårt att hålla isär karaktärerna.

Men det blir bättre som tur är och riktigt spännande emellanåt!
Vissa saker hade jag gärna velat veta mer om men eftersom det är första boken i en serie kommer väl svaren i fortsättningen.

Var en del överraskningar i berättelsen som iallafall inte jag hade kunnat räkna ut!

Del 2 kommer ut på engelska i höst så vi som vill läsa den svenska översättningen får nog vänta längre än så.

Mitt betyg: 

Eftersom det tog så lång tid att komma in i boken så fundera jag på betyget 3 men samtidigt är sista delen värd en fyra så då får det bli:

3,5/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar