tisdag 18 mars 2014

Doktor sömn av Stephen King

Titel: Doktor sömn
Författare: Stephen King
Antal sidor: 511
Förlag: Albert Bonniers Förlag


Beskrivning från Adlibris:

För 36 år sedan lyckades en liten pojke fly undan en besatt författare - sin egen far - och med en hårsmån rädda sig undan när både hotellet han bodde på och hans far sprängdes i luften. Det var en skrämmande historia om The Overlook Hotel, ett hus hemsökt av onda minnen. Berättelsen hette The Shining, på svenska blev det Varsel. Men vad hände med pojken? Det får vi veta nu. Doktor Sömn är Stephen Kings efterlängtade fortsättning på berättelsen om Danny Torrance.

Danny Torrance har blivit en medelåders man. Efter att ha levt ett liv som gränsat till döden genom ett självförbrännande alkoholmissbruk (precis som sin far) så har han blivit nykter och bosatt sig i en liten stad i New Hampshire. Där har han fått jobb som vårdare på ett sjukhem och kan med sin synska förmåga - sin shining - ge tröst och lugna dem, som ska dö. Han har en katt som ständig följeslagare. Patienterna kallar honom Doktor Sömn.

Men hans lugna liv ska snart slitas sönder. Danny har fått telepatisk kontakt med en flicka som har samma förmågor som han, bara oändligt mycket starkare. Flickan, som heter Abra, ber förtvivlat om hjälp. Hon är jagad av en samling vampyrliknande varelser, som lever på människors själar. Och den bästa och mest långlivade näring de kan få är när de träffar på någon som Danny eller Abra.

Det går inte att komma undan. Anfall är bästa försvar. Danny och Abra bestämmer sig för att bli jägare i stället för att låta sig jagas. Och jakten leder ända till platsen där The Overlook Hotel en gång stod.


Mina tankar om boken:

Började att lyssna på den här boken som ljudbok men då jag tyckte den var ganska obehaglig så tänkte jag att jag skulle läsa den i stället.
Tycker det är lättare att läsa obehaglig text än att höra på det.

Första av halvan av boken var jättebra.
Gillade särskilt Abras delar och tyckte om henne som karaktär.
Samtidigt var det kul att få veta vad som hände med Danny för vem minns inte honom, den lille stackars pojken från The shining?

Mycket i boken är obehagligt och Stephen King spara inte på krutet i sina beskrivningar.
Språket han använder är ganska vulgärt med mycket svordomar.
För mig var det kanske det som drog ner lite på betyget lite.
På slutet tyckte jag det blev lite för mycket fula ord och jag vet inte om jag gillar det.


Betyg:

3/5

Köp boken på Adlibris / BokusInga kommentarer:

Skicka en kommentar